Recepty

Jahodové kocky s kyslou smotanou a chrumkavým cestom.

Ingrediencie

Chrumkavý základ:
- 1/2 šálky masla, rozpusteného a ochladnutého na izbovú teplotu - 1/2 šálky hnedého cukru - 1 a pol šálky hladkej múky - 1/2 ČL sódy bikarbóny - 1/2 ČL prášku do pečiva - 1/4 ČL soli

Jahodová náplň:
- cca 1 a pol vaničky jahôd - 1 PL kukuričkého škrobu - cukor podĺa potreby Krém z kyslej smotany - 150 ml kyslej smotany - 1/4 šálky kryštálového cukru - 1 PL hladkej múky - 1 vajce - 1/2 ČL vanilkového extraktu

1. Pripravte si jahodovú náplň. Najlepšie do odmerky nasypte cca 2 hrste jahôd a zmixujte ich ponorným tyčovým mixérom, aby po zmixovaní mali objem zhruba 250 - 300 ml. Potom vezmite zopár ďalších jahôd a nakrájajte ich na malé kocky a nasypte ich do odmerky k jahodovému pyré tak, aby ste mali 400 jahodovej zmesi. Jahody prelejte do malého hrnca a priveďte ich k varu. Docukrite podľa chuti. V 4 lyžiciach vody v malej miske si rozmiešajte škrob. Keď sa jahody začnú variť, prilejte rozmiešaný škrob a neustále miešajte jahodovú náplň do zhustnutia, t.j. cca 3 minúty. Hotovú jahodovú náplň nechajte vychladnúť bokom.

2. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Pekáčik alebo plech o veľkosti 20x30 cm vysteľte papierom na pečenie.

3. V mixéri zmiešajte múku, hnedý cukor, sódu, prášok do pečiva a soľ. Prilejte maslo a mixujte, kým vám nevznikne hrudkovitá sypká zmes. Odložte si cca 3/4 šálky zmesi na posýpku a zvyšok nasypte to pekáčika a rovnomerne cesto utlačte rukou.

4. Do misy dajte kyslú smotanu, cukor, lyžicu múky, vajce a vanilkový extrakt. Všetko dobre premiešajte metličkou.

5. Na utlačené cesto v pekáčiku rovnomerne rozlejte jahodovú náplň. Na jahody zas nalejte rovnomerne náplň z kyslej smotany. Celý koláč potom posypte zvyšným cestom, ktoré ste si odložili. Koláč vložte do rúry a pečte 25 minút. Po upečení ho nechajte úplne vychladnúť a potom ho dajte aspoň na 4 hodiny do chladničky.

Online návštevníci

Práve tu je 79 návštevníkov a žiadni členovia on-line